Andreja Rambrot Malenica: Nezamislivo mi je raditi čitav život jedan posao

by Vaše Priče
127 views

Ja sam Andreja Rambrot Malenica, poduzetnica, karijerni i executive coach u superviziji, marketingašica, piskinja i kolumnistica, majka najdražeg Maxa, supruga, kćer, sestra, prijateljica, slastičarka, knjiški moljac, zaljubljenica u putovanja…

Vaša karijera je vrlo raznolika i bogata iskustvima. Kako su sve ove uloge oblikovale vaš osobni i profesionalni identitet?

Kada se rodimo mi smo tabula rasa, odnosno prazna ploča. Iskustva koja prolazimo kroz život oblikuju nas, a što osoba ima više različitog životnog iskustva, obično je – šarenija :).

Uloge koje danas nosim, i privatno i poslovno, rezultat su bogatog iskustva, ali rekla bih i karaktera. Osoba sam koja nikad ne miruje. Jako sam radoznala, uvijek istražujem, puno čitam i obožavam učiti nešto novo, a onda to i iskustveno doživjeti. Mišljenja sam da nam je ovaj prekrasni život podaren kako bismo sakupili što više iskustva. Osobno mi je nezamislivo raditi čitav život jedan posao. Jednostavno želim više od toga.

Što vas je potaknulo da iz studija kroatistike i komparativne književnosti prijeđete u svijet marketinga i poduzetništva?

Neuspjesi :). Studij kroatistike i komparativne književnosti završila sam taman u vrijeme ekonomske krize oko 2010. godine. Tada je na snazi bila i zabrana zapošljavanja u određenim sredinama gdje sam vidjela svoju profesionalnu budućnost. Snalazila sam se kako sam znala; puno volontirala, radila za 1.600 pa za 2.200 kuna, dokle mi jednostavno nije sve prekipjelo. Tada sam prvi put odlučila promijeniti svoju karijeru. Pitala sam se što to radim odlično, a da ljudima treba? Odgovor je bio pisanje, pa sam pisanje povezala s marketingom i ubrzo se zaposlila u marketinškoj agenciji kao copywriter.

Jako sam zavoljela taj novi identitet i kako sam odmalena poduzetna osoba (što sam naslijedila od tate), u meni je vrlo brzo niknula želja za samozaposlenjem. Tako smo današnji suprug i ja krajem 2017. počeli stvarati marketinšku agenciju Pisalica i napravili leap of faith u poduzetništvo..

Možete li podijeliti kako je došlo do stvaranja vaše agencije Pisalica d.o.o.? Što vas je motiviralo da krenete u taj pothvat?

Motiviralo me otkrivanje vlastitih granica. Dosta brzo sam osvijestila da ću više-manje cijeli život trebati nešto raditi. A kad već moram raditi, onda bi mi bilo draže da radim na vlastitim, umjesto na tuđim snovima. Jednostavno sam željela vidjeti mogu li ja to sve.

Skupila sam hrabrosti i krenula. Tada nisam imala prevelikih očekivanja i želje su bile skromne. No kako su mi se unutar godinu dana već pridružile dvije osobe (zaposlenici), počela sam biznis shvaćati ozbiljnije.

Spomenuli ste da ste prošli kroz “brda i doline” u vođenju agencije. Koji su bili najveći izazovi s kojima ste se suočili, i kako ste ih prevladali?

Jao, unazad osam godina bilo je svega! U poduzetništvo sam krenula sa ružičastim naočalama, koje su ubrzo izblijedile i dočekale su me sve čari hrvatske birokracije. To je bio prvi izazov s kojim često i danas jedva dolazim na zelenu granu. Jednostavno mislim da se previše vremena troši na birokraciju.

No što je to poduzetništvo, istinski sam počela shvaćati tek kada smo krenuli sa zapošljavanjima. Do tada je sve bilo kamilica :). Puno novih izazova, puno pogrešaka, ponekad zapošljavanja pogrešnih kandidata jer smo imali puno posla i željeli što brže pronaći nekog da nam se pridruži, puno grešaka u komunikaciji očekivanja prema zaposlenicima, lošeg davanja feedbacka… Mogla bih nabrajati do preksutra. A da ne spomenem i koronu, pa i recesije u susjednim državama koje također povremeno utječu na naše poslovanje.

Ipak, sve to nas je osnažilo. Jako smo puno naučili upravo iz tih najizazovnijih razdoblja i skupili smo nevjerojatno puno iskustva. Danas Pisalica posluje na drugačijem poslovnom modelu nego što je u početku i poslovanje je stabilnije nego ikad.

Kako se vaša uloga majke uklopila u vaš poduzetnički život? Što vas je majčinstvo naučilo o vama samima i vašem poslovanju?

Ne kažu bezveze da vas na tu ulogu nitko ne može pripremiti. Ja sam između ostalog i veliki radoholičar. Kada nam se pridružio Max, odjednom je postao naš centar svijeta. Naravno, ta uloga zahtijeva jako puno vremena pa je ostalo manje vremena za poduzetništvo nego prije.

Izmijenile su mi se naveliko i životne vrijednosti, i prioriteti. Kako sam odjednom imala manje vremena za sebe i svoje želje nego prije, počela sam se pitati – Što JA najviše želim? Odjednom se zakotrljala cijela jedna lavina propitkivanja tko sam ja, što je moj identitet. U tom periodu života shvatila sam da sam napravila apsolutno sve što se ikad od mene očekivalo – završila fakultet, stvorila posao, vjenčala se, kupila stan i auto, rodila dijete. Po svim parametrima društva bila sam uspješna, a ipak mi je nedostajalo neko istinsko zadovoljstvo. Shvatila sam da je sada krajnje vrijeme da se pitam što u svemu tome JA želim od života.

Kriza identiteta nakon majčinstva donijela je značajnu promjenu u vašem životu. Kako je ta promjena utjecala na vaš osobni rast i vašu karijeru?

Nakon krize identiteta, što u šali moj suprug kaže da sam upala u krizu srednjih godina :), počela sam vrlo aktivno raditi na promjenama. Kako sam u prijašnjim fazama života bila dosta posvećena pomaganju zajednici, rodila se ta neka želja za upoznavanjem coachinga. Isprva nisam bila sigurna želim li se time baviti, no upisala sam Coaching akademiju da istražim. Nakon prvih par modula, zaljubila sam se i shvatila – to je to :). Otad aktivno radim na sada već trećem zaokretu u karijeri (nakon ulaska u svijet marketinga, pa ulaska u poduzetništvo).

Unazad dvije godine, koliko je otprilike prošlo od te moje krize identiteta, i dalje svakodnevno izučavam coaching, ponovo sam upisala NLP, svakodnevno čitam najmanje sat vremena, a također neko vrijeme imam redovite sesije sa svojim coachem i psihoterapeutom. Mišljenja sam da ja moram biti najbolja verzija sebe da bi druge mogla podržati da i sami to postanu.

Što vas je motiviralo da se okrenete podršci drugih u njihovom profesionalnom i osobnom razvoju?

Osjećaj zahvalnosti prema svemu što mi je pružao ovaj život i moja dužnost da dio toga vratim ovom svijetu.

Koji su vaši dugoročni ciljevi s Centrom za coaching?

Centar za coaching zamislila sam kao mjesto gdje će ljudi imati priliku upoznati stvarnog sebe – svoj identitet, vrijednosti, svoje resurse i poslovnu (i životnu) svrhu. Kroz coaching podržavam pojedince da promijene svoju karijeru ili je unaprijede, a kroz mentorstvo nesebično dijelim svoje poslovno iskustvo kojeg se poprilično nagomilalo, što kroz vlastito poslovanje, kroz pokretanje i rad na startupu, što kroz rad na biznisima naših klijenata.

Također imam u planu realizaciju vlastitog prostora za Centar, gdje ćemo u ponudi imati radionice i programe za leadere.

Kako uspijevate balansirati toliko različitih uloga u svom životu i što smatrate ključnim za održavanje te ravnoteže?

U poslovnom okruženju imam vrlo kvalitetne i nakon toliko godina probrane suradnike pa si mogu dopustiti da prebacujem prioritet s jednog projekta na drugi, ovisno o tome gdje sam u tom trenutku najpotrebnija. Takav način rada ponekad znači sporiji napredak tih projekata, no to je moj način da se paralelno bavim s više projekata istovremeno i to mi odgovara. Nikada mi nije dosadno jer su izazovi različiti, a njihovo rješavanje često iziskuje puno kreativnosti.

Privatno sam u balansu jer, bit ću iskrena, sve štima kod kuće. Suprug mi je u svemu velika podrška, razumije me i nema potrebu mijenjati. Kako smo oboje poduzetnici, trudimo se završavati s poslom do 17 sati i ostatak dana provoditi kako je nama najdraže – u krugu najuže obitelji, na kavi s prijateljima, u šetnjama i hobijima.

Ipak, lagala bih kada bi vam rekla da u prošlosti nije bilo izazova u balansiranju. Nisam niti ja bila pošteđena burnouta (i to dva), ali sam tada shvatila da mi sve džabe ako se razbolim. Zato sam počela povlačiti granice prema drugima i sebe stavljati na prvo ili drugo mjesto.

Što biste poručili poduzetnicama koje su tek na početku svog puta?

Sve će ići svojim tokom i brzinom kojom treba. Budite strpljivi. Okružite se pametnijima od sebe. Nepovoljni događaji bit će mučni, ali ćete im vrlo brzo biti zahvalni jer iz njih najviše učite. Vaš je biznis kao vrijeme – teško je uvijek predvidjeti prognozu, često će pljuštiti, možda i sijevati, no iza svakog ružnog vremena dolazi sunce. Nemojte zaboraviti uživati u suncu :).

I za kraj gdje vas mogu pronaći osobe zainteresirane za vaše usluge? 

Ako trebate usluge iz marketinga, više o Pisalici možete potražiti na web stranici www.pisalica.com. Želite li pak direktno raditi sa mnom na otkrivanju sebe i svojoj karijeri, kontakt podatke potražite na stranici Centra za coaching www.coaching-centar.hr.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More